L’ALL@C denuncia que amb la reforma del Codi penal, les persones imputades per ocupacions d’habitatges no tenen dret a advocat d’ofici i veuen limitats els seus drets de defensa.

La reforma del Codi Penal que va entrar en vigor l’ 1 de juliol de 2015, fa una profunda modificació en la regulació dels delictes (modifica més de 250 articles) i implica la derogació de les faltes, que era com s’anomenava a les sancions que la jurisdicció penal imposava per fets menors (injuries, petits furts, lesions lleus, etc). D’aquesta manera, a partir de la reforma, els fets que abans eren qualificats com a falta, uns passen a ser qualificats com a delictes lleus, i altres, segons el tipus d’acció, passen a ser sancionats per via administrativa, aplicant la anomenada “llei mordassa”. Amb la nova regulació, els delictes lleus, com abans passava amb les faltes, són jutjats amb un procediment ultraràpid, on es passa de l’atestat policial a pràcticament la fase de judici oral, on no cal ni tan sols ser defensats per advocat, i el ciutadà es pot defensar tot sol. Per aquest motiu, per aquests delictes lleus no es designa automàticament advocat d’ofici, al contrari que als delictes més greus, on al ser preceptiu la defensa lletrada, si un ciutadà no designa advocat particular, necessàriament, es assistit per un advocat d’ofici per garantir el seu dret de defensa

Però un cas especial és el tema de les anomenades usurpacions, o com es diu col·loquialment, les ocupacions d’habitatges, previstes a l’article 245.2 del Codi penal. Aquest delicte, amb la nova regulació, deixa de ser considerat un delicte ordinari, i entra en el grup dels delictes lleus, castigat amb multa de 3 a 6 mesos més l’evident abandonament de l’immoble ocupat. En conseqüència, per la defensa de les persones imputades pel delicte d’usurpació, malgrat estar en joc un dret fonamental com és el de l’habitatge no tindrien automàticament dret a la defensa d’un advocat d’ofici, sinó què s’han de defensar totes soles, o bé, buscar-se un advocat particular. A més, desapareix la fase d’instrucció, limitant la possibilitat fins ara existent de demanar mesures cautelars o d’aportar proves de la situació d’exclusió social que pot patir la família ocupant, ja què estaríem davant d’un procediment sumaríssim. Es pot donar inclús el cas de que el judici pel delicte d’usurpació es celebri el mateix dia en que l’atestat policial entra en el jutpah-villarreal-desalojojat, limitant de forma evident els drets de defensa.

L’ASSOCIACIÓ LLIURE D’ADVOCATS I ADVOCADES DE CATALUNYA (ALL@C), vol denunciar aquesta situació, en uns temps com els actuals, on milers de famílies s’han vist obligades a ocupar un immoble per poder garantir el seu dret a l’habitatge i tenir un sostre, i que a partir d’ara, s’hauran d’enfrontar als processos judicials penals contra els potents equips jurídics dels propietaris dels pisos buits (pràcticament ens mans de entitats bancàries en la seva totalitat) sense tenir ni tan sols l’assessorament d’un advocat.

Per tot això, L’ASSOCIACIÓ LLIURE D’ADVOCATS I ADVOCADES DE CATALUNYA (ALL@C) fa una crida a l’advocacia institucional (Col·legis d’advocats), Poder judicial, i a totes les administracions públiques, a aturar aquesta situació, a que denunciïn aquesta injustícia, i a que es posin del costat de les famílies. Per això, es demana a més, que es creï un torn especial d’advocats d’ofici en aquells municipis on la problemàtica de la ocupació d’immobles per persones sense sostre sigui més important, amb la finalitat de que les persones sense recursos puguin defensar-se plenament i amb igualtat d’armes davant d’aquest tipus de procediments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s