PRESENTACIÓ

Deia Bob Dylan al 1963 que els temps estan canviant. D’això ja fa 50 anys. Avuí ens podem fer la mateixa pregunta: Els temps continuen canviant? Doncs segons es miri, podem respondre que sí, però també podríem respondre que no.
Podríem dir que sí, que els temps han canviat. Si girem la vista cap a cinquanta, quaranta o trenta anys enrere, són evidents els avanços a nivell polític, econòmic i social d’aquest país. Existeix des del 1978, un marc jurídic on la premissa fonamental es la creació i consolidació d’un estat social i democràtic de dret, amb tota la implicació respecte als drets individuals i col•lectius de les persones que això suposa.
Però tornant un altre cop a Dylan, per que diem que potser els temps potser no han canviant tant? Doncs per què l’evolució d’aquest canvis, no han assolit els nivells inicialment desitjats. I no només no han arribat a aquests nivells, sinó que entenem que aquest avenços estan patint un greu retrocés en els darrers anys. Tothom es prou coneixedor del problemes de retallades, desocupació, desnonaments, etc, que la ciutadania esta patint dia a dia, essent les classes populars i treballadores, les que amb mes contundència estan patint les conseqüències d’aquesta crisi, que alguns anomenen d’estafa.
Dins d’aquest marc econòmic, social i polític, voldríem parlar de la nostre professió: l’advocacia. De forma molt resumida, la nostra feina consisteix en la defensa dels drets de les persones, col•lectius i entitats, portant a terme les accions pertinents amb la finalitat de garantir que aquest drets siguin respectats. Per tant, som els garants últims dels drets dels ciutadans, i a les nostres mans, dipositen els mateixos, les seves reclamacions, les seves reivindicacions, i per que no dir-ho, les seves vides, en el sentit jurídic del terme. Vivim un mon cada cop mes normativista, mes complexe i mes tècnic.
Doncs si ens trobem que cada cop s’està produint més retallades, limitacions i pèrdues de drets del ciutadans, i a la vegada, els advocats som el garants últims d’aquests drets, la pregunta que ens ve al cap és ben clara: podríem els advocats fer alguna cosa més de la que estem fent fins ara? Doncs per respondre a aquesta pregunta, es el motiu fonamental pel qual, companys y companyes advocades ens hem constituït en l’ ASSOCIACIÓ LLIURE D’ADVOCATS I ADVOCADES DE CATALUNYA. Tots nosaltres, venim de lluites individuals. De reflexions individuals. I recollint totes aquestes lluites i aquests anhels de cadascú de nosaltres, hem decidit unir-nos, amb el propòsit de posar el nostre granet de sorra, en la llarga lluita de la humanitat per conquerir un escenari de justícia i llibertat, fent servir precisament la nostra feina: l’exercici de l’advocacia.
Els moviments col•lectius dels últims anys, com poden ser el moviment 15-M, les plataformes d’afectats per la hipoteca, etc, han demostrat que la unió d’homes i dones en defensa de reivindicacions justes, amb total independència i separació de les organitzacions o entitats que podríem anomenar tradicionals (partits, sindicats, etc), suposen una eina de primer ordre en la defensa dels drets civils. D’aquesta filosofia neix la nostra associació, aliena a les institucions tradicionals, i tenint com a premissa el recolzament mutu entre advocats i advocades, i així iniciar el nostre projecte, amb aquestes finalitats fonamentals:

  • a) Defensar i impulsar l’exercici professional de la advocacia com a garantia dels drets dels ciutadans.
  • b) Vetllar per la defensa i el foment dels drets i les llibertats de les persones, tant en la seva vessant individual i/o col•lectiva, davant actuacions que violin, restringeixin o limitin els mateixos, i/o que siguin constitutives d’un abús de poder, ja sigui per part de l’administració o per entitats de caràcter privat.
  • c) La defensa de la democratització de la justícia en general.
  • d) La connexió i coordinació dels membres de l’associació amb la finalitat de compartir experiències, documentació, publicacions, etc, per una millora i posada al dia permanent de la capacitat professional dels integrants de l’associació.
  • e) La coordinació amb entitats i associacions que persegueixen les mateixes finalitats referides anteriorment.

Si hem començat el nostre escrit citant a un cantautor nord-americà ho terminarem citant a un poeta grec com Kavafis, i diem que el nostre camí cap a Itaca ha començat, i preguem per què el camí sigui llarg, ple d’aventures, i ple de coneixences.

 

2 respostes a “PRESENTACIÓ

    • Estoy de acuerdo, y una vez conocidos, no hemos de olvidar que tenemos que ir a la génesis del problema, para sanear las deficiencias inherentes, derivado fundamentalmente de la injerencia de los tres poderes: legislativo, ejecutivo y judicial, si Montesquieu levantase la cabeza!!!!!!!!!!!

Deixa un comentari